close
STIRI

ANUNȚ important. Vor primi AMENDĂ de 300 de lei peste 1 MILION de români

banii-d

Vor primi AMENDA de 300 de lei peste 1 MILION de romani care nu stiau prevederea.

Potrivit noii legislatii, armata nu mai este obligatorie de la 1 ianuarie 2007. Cu toate astea, putini sunt cei care stiu ce prevede articolul doi al acelei legi. Tinerii sunt obligati sa mearga la centrele de recrutare pentru inscriere, iar cei care nu s-au dus pana acum risca amenzi de pana la 300 de lei!

Saptamana trecuta, Mihnea Motoc, ministrul Apararii, a tinut sa sublinieze public ca serviciului militar nu este obligatoriu, precizand insa, ca, potrivit prevederilor legale, acesta nu este eliminat, ci doar „suspendat”.

Asta inseamna ca cetatenii incorporabili nu trebuie sa faca serviciul militar. Dar, potrivit Legilor 395/2005 si 46/1996 privind incorporarea si pregatirea populatiei pentru aparare: „Cetatenii romani, barbati, la implinirea varstei de 18 ani, se vor prezenta la centrele militare pentru luarea in evidenta militara, selectionare, stabilirea aptitudinilor”.

Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni, comise de catre tinerii chemati la recrutare: a) neprezentarea la comisia locala de recrutare-incorporare conform ordinului de chemare, iar in cazul cand nu au primit ordin de chemare, cel mai tarziu pana la sfarsitul anului in care implinesc varsta pentru a fi recrutati”. Contraventia este de maximum 300 de lei.

Conform datelor oficiale, din 2007 pana acum au implinit varsta de 18 ani aproximativ 1.272.000 de barbati. Toti ar fi trebuit sa treaca pe la centrele de recrutare teritoriale. Lucru care nu s-a intamplat pentru ca nu a stiut nimeni, nimic.

Metodologia de aplicare i-ar putea scapa pe tineri de plata

Ministerul Apararii inca nu ne-a trimis o pozitie oficiala in aceasta problema. Conform unor surse din interiorul MApN, pentru salvarea situatiei se va invoca insa faptul ca legea nu are, inca, metodologie de aplicare.

Generalul(r) Mircea Chelaru, fost sef al Marelui Stat Major al Armatei, considera ca recrutarea nu este cea mai mare problema a apararii nationale. ”Participarea la razboi nu este obtionala, iar in caz de mobilizare, tinerii vor fi chemati sub arme degeaba, pentru ca nu stiu sa le foloseasca”, ne-a spus Mircea Chelaru.

Tags : amendaamenda romanistagiu militar