close
SOCIAL

Toate femeile foloseau ASTA – nu îţi trece prin minte la ce era util obiectul!

Screenshot (2)

Se întâmplă uneori să vezi la muzeu un exponat, şi să nu poți înțelege la ce folosea, fără să-i citești descrierea. Și ghicitoarea din articolul de astăzi face parte exact din această categorie.

Privește imaginea de mai jos și încearcă să ghicești ce anume este reprezentat. Totuşi, m-am gândit să îţi ofer un mic indiciu: în epoca Renașterii toate femeile visau să dețină așa ceva, însă doar cele bogate își permiteau să le cumpere. Dacă încă nu ți-ai dat seama despre ce este vorba, îți mai oferim un indiciu: în fața ta se află un element de vestimentație. Privește cu atenție partea lui superioară și îndată vei înțelege ce este acesta, de fapt.

Este vorba despre încălțămintea femeiască de epocă, cu platforme foarte înalte!

 

 

 

 

 

Inițial ea a apărut în Veneția la sfârșitul secolului XIV și a fost creată după exemplul încălțămintei cu platformă din Asia Centrală. Acești pantofi se numeau chopine sau tsokkoli și în epoca Renașterii erau foarte populari în Europa.

Inițial, încălțămintea cu platformă nu era o tendință de modă, ci mai mult o necesitate vitală. Străzile orașelor mari erau insuportabil de murdare, deoarece deseori apele reziduale erau aruncate direct pe trotuar! De aceea, ca să nu-și murdărească picioarele, doamnele din înalta societate au început să poarte chopine.

Destul de repede această încălțăminte a devenit un simbol al frumuseții și măreției. Ca să iasă în evidență printre concurentele lor, doamnele bogate au început să comande chopine tot mai înalte. Uneori ele ajungeau până la absurditate și înălțimea platformei putea fi chiar de un metru!

Evident, să mergi singur pe asemenea picioroange era periculos, însă doamnele stilate din epoca Renașterii nu erau deloc deranjate de acest fapt. În timpul defilării stăpâna pantofilor stilați era însoțită de slugi, care o susțineau cu multă grijă.