close
DE ZI CU ZI

Păţeşti şi tu asta? Iată EXPLICAŢIA pentru care ni se întâmplă!

Capture

Atunci când ni se zbate ochiul, asociem acest lucru unui eveniment neplăcut din viaţa noastră, care urmează să se întâmple. Dacă ni se zbate ochiul drept, o să ne meargă bine, iar dacă ni se zbate ochiul stâng, vom avea parte de ghinion. Acestea sunt însă superstiţii, adevăratele cauze pentru care ni se zbate ochiul fiind medicale.

Şi la chinezi, un ochi care se zbate are o serie de înţelesuri. Dacă se zbate ochiul drept, acest lucru aduce noroc bărbaţilor şi ghinion femeilor. Pentru ochiul stâng, lucrurile stau invers. De asemenea, importantă este şi pleoapa care se zbate. Pleoapa superioară aduce noroc, iar cea inferioară ghinion.

Care sunt însă cauzele reale ale spasmelor ochilor?

Iată mai jos ce trebuie să ştii:

Spasmele ochilor sunt probleme comune, pe care oricine le experimentează cel puţin odată în viaţă. Aceste spasme sunt contracţii ale muşchilor care sunt situaţii în jurul sprâncenelor. Sunt procese involuntare, care apar spontan.

Cel mai adesea, aceste spasme sunt uşoare şi durează câteva secunde sau minute, însă uneori pot fi simţite şi câteva zile. Aceste probleme nu sunt însă serioase, fiind un semnal al creierului către nervii care controlează contracţiile muşchilor din jurul sprâncenelor.

Există o serie de motive pentru care ţi se zbat ochii. Unele cauze nu sunt grave, însă dacă acest fenomen continua mai mult două săptămâni este indicat să mergi la medic.

Se întâmpla de la:

Oboseală.

Oboseală generală sau a ochilor cauzată de nesomn sau muncă continuă poate duce la spasme ale muşchilor din jurul ochilor. Atunci când nu mai ai energie, acest lucru duce la slăbiciune musculară şi spasme. Spasmele ochilor cauzate de oboseală se vindecă rapid, cu odihnă adecvată şi somn de 7 – 8 ore pe noapte.

Deshidratare.

Deshidratarea poate afecta toţi muşchii corpului, chiar şi pe cei din jurul ochilor şi sprâncenelor. Muşchii au nevoie de multă apă şi electroliţi pentru a funcţiona corect, iar neglijarea hidratării corespunzătoare duce la spasme ale muşchilor sprâncenelor.

Stres.

Stresul cauzează oboseala, iar reducerea stresului din viaţa ta este o modalitate perfectă de a preveni spasmele involuntare ale ochilor. Dacă problema este cronică, încearcă să identifici cauza din spatele stresului şi să o tratezi.

Remedii:

Încearcă să consumi alimente bogate în calciu, precum lapte, lactate, peste, tofu, mazăre, fasole sau cereale integrale. Magneziul se găseşte în orez, ovăz, grâu, seminţe de dovleac, floarea soarelui sau pepene.

Consumul în exces de cafea, ceai, alcool şi alte băuturi energizante pot cauza spasme ale muşchilor. Dacă aceasta este cauza pentru care ţi se zbat ochii, încearcă să limitezi consumul acestor produse.

Şi anumite afecţiuni medicale pot cauza spasme ale ochilor. Printre acestea se număra hipotiroidismul, răceală gripă, sinuzita, anemia, diabetul sau intoxicaţia alimentară.

Nu există un tratament specific, însă masajul în zona respectivă poate îmbunătăţi circulaţia sângelui şi reduce astfel spasmele. De asemenea, mai poţi alterna compresele cu apă rece şi caldă sau poţi face un duş fierbinte. Odihna este esenţială pentru refacerea muşchilor şi prevenirea spasmelor.